NATURAL HAIR

Soelami Kemble werkt sinds november 2006 als camera-journalist bij 10 Minuten Jeugdjournaal in Suriname. Vanaf haar 25ste heeft ze dreadlocks. Ze dacht destijds nog dat er voor dreadlocks niet heel veel zorg nodig was. Dit veranderde toen ze in 2008 voor het jeugdjournaal naar Barbados ging. Dit was Soelami’s eerste trip naar het buitenland. In Barbados stond ze oog in oog met een hele winkel vol met haarverzorgingsproducten voor natuurlijk haar. Waarom hebben we dit niet in Suriname?”, vroeg ze zich toen af. Vol enthousiasme kocht Soelami een aantal natuurlijke producten voor natuurlijk haar, die overigens goed bleken te werken.

In 2011 besloot Soelami haar dreads af te knippen. “Het werd zwaar voor mij en ik miste mijn natuurlijke krullen. Ik wilde die weer zien”. Toen begon het drama. Wat is de beste manier om je natuurlijke haar te verzorgen? Welke producten gebruik je daarvoor? Immers, de producten die ze in Barbados had gekocht, waren inmiddels op.

Ze begon het internet en facebook af te struinen, op zoek naar goede natuurlijke haarproducten. Ze kwam verschillende merken tegen, en probeerde er een aantal uit. Maar de producten werkten niet allemaal even goed op Soelami’s haar. Dit kon ook te maken hebben met verschillende weersomstandigheden en het type haar dat zij heeft. Ze keek verder op Facebook, en kwam alleen buitenlandse en of chemische producten tegen. Hier was ze echter niet naar op zoek. Soelami is altijd een voorstander geweest van producten uit de natuur.

In 2014 was Soelami het zat en begon ze zelf te experimenteren met bepaalde bestanddelen. “Mijn haar kan niet uitvallen, want het is allemaal natuurlijk.”, dacht ze. Ze begon met kleine hoeveelheden van haar eigen producten. Na haar zelfgemaakte producten op haar eigen haar uitgeprobeerd te hebben, heeft Soelami meerdere mensen met verschillende haartypes, en ook kinderen, gevraagd hetzelfde te doen. Dit beviel de testpersonen zo goed, dat de vraag naar meer producten snel groeide. Zo ontstond voor Soelami haar eigen afzetmarkt. Voor haar haarproductenlijn koos ze de naam aDoN; a Dash of Nature. De haarproducten zijn geschikt voor personen met kroes, krullend en golvend haar. Ook voor de dreadlocks heeft Soelami enkele producten.

MOEDER NATUUR

Soelami heeft geen specifieke farmaceutische opleiding genoten. Ze is gewoon uitgegaan van haar Surinaamse roots. De Surinaamse natuur heeft zoveel planten, kruiden en oliën, die al sinds jaar en dag worden gebruikt door onze moeders, tantes en oma’s, en die worden vergeten door de jeugd van tegenwoordig. Soelami heeft de stoute schoenen aangetrokken en is gaan rondvragen op bijvoorbeeld de markt, ze heeft informatie opgezocht op internet, heeft met veel mensen gesproken en is naar de ‘djoeka-wowojogegaan. De vrouwen die daar hun waar te koop aanbieden, zitten boordevol verhalen en tips voor een goede verzorging van haar, huid en lichaam. Het enige ‘verschil’ was dat vaak de Surinaamse benaming voor de producten werd gegeven. Van diezelfde producten heeft Soelami de Latijnse naam opgezocht. De producten uit de productenlijn van Soelami hebben dan ook de Latijnse naam van de bestanddelen. Omdat haar producten gemaakt zijn van kruiden en oliën, zijn de producten vettig, maar ze plakken niet aan het haar.

KENNIS EN ERVARING

Durfden mensen wel onbekende producten uit de proberen? Ja, verrassend genoeg wel. Vanwege het feit dat Soelami bekend is van 10 Minuten Jeugdjournaal, kwam het vertrouwen al wat sneller. Natuurlijk rees wel de vraag wel: “Ik heb al zoveel geprobeerd. Waarom helpt dit product wel?Daarom liet Soelami haar klanten ook eerst een klein beetje van haar producten uitproberen. Ik ga goed om met kritiek”, zegt Soelami. Wat niet goed is, wordt verbeterd. De producten zullen ook niet in de supermarkt te koop zijn. Ik ben geen haarspecialist. De producten liggen bij de kapsters, zodat die verder kunnen adviseren wat voor jou, jouw specifieke wensen en jouw haartype goed zou zijn; een product tegen haaruitval, kokosolie, vochtinbrengende producten…noem maar op.”

Op dit moment is Soelami bezig met een opleiding tot Drogist. Deze opleiding volgt ze om meer te leren over verschillende bestanddelen, welke bestanddelen met elkaar gemengd kunnen worden en wat de uitkomst zou zijn, om zo tot een nog beter resultaat te komen.

DE VROUW ACHTER HET PRODUCT

Bezig zijn met aDoN heeft Soelami bewuster gemaakt van het leven. “De natuur heeft zoveel te bieden. Ik ben op alle vlakken wat bewuster geworden. Ik gebruik nu de natuur om mijn producten te maken. Ik realiseer me heel goed dat ik voorzichtig moet omgaan met de natuur, anders kan ik mijn producten straks niet meer maken. Ik doe ook aan recycling; lever je lege potjes in bij mij, dan krijg je korting op je product.

“De mens heeft niet veel nodig’, vervolgt Soelami. Soms willen we zoveel hebben en we doen alsof we het nodig hebben, maar het is gewoon voor het hebben. Probeer daar eens van af te stappen. Het gaat allemaal om je mindset.” Wat Soelami ook wil meegeven is dat iedereen iets goed kan, of ergens een talent voor heeft. “Probeer iets en durf creatief te zijn. Natuurlijk zit je met vragen zoals ‘hoe ga ik het doen’? Veel mensen stoppen daar. Maar als ondernemer moet je gecalculeerde risico’s nemen en van je werk houden.

Soelami heeft passie voor haar werk. Het gaat haar niet om grote winsten maken, want dan ben teveel daarop gefocust, aldus Soelima. Dat kan ten koste van je kwaliteit gaan. Als je winst wil maken, of je vindt dat je weinig winst maakt, dan ben je er constant mee bezig. Kleine winst, zoete winst, zeg ik altijd maar. Cliché, maar waar!”

TOEKOMSTPLANNEN

Soelami is in de afgelopen jaren beetje bij beetje gegroeid. Ze heeft haar tijd genomen om haar producten goed te onderzoeken, zodat ze weet dat ze een goed product aflevert. Mensen vragen zelfs steeds vaker wanneer zij begint met een huidverzorgingslijn! Ik wil eerst het ene goed samenstellen, zegt Soelami daarop, “dan doorgaan naar het volgende.

Soelami’s wens is om haar producten in het Caraïbisch gebied af te zetten. Ook wil zij naar Nederland, Guyana, Brazilië en Frans Guyana. “Op advies en met hulp van een vriendin, die advocaat is, ben ik sinds dit jaar (2017) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en bij Bureau Intellectuele Eigendom. Hiermee is mijn logo gedeponeerd in Suriname en in de Benelux, zodat het logo vast staat. Het logo is een Franchepane-bloem met daarin een vrouw met een bos krullen. Ik heb ook een training over ondernemerschap gevolgd bij JCI-SYMA in Suriname.”

Soelami wil graag bereiken dat aDoN-haarproducten in verschillende kapsalons te verkrijgen zijn. Maar zeker ook de (internationale) beurzen zullen bezocht worden. Ik wil laten zien dat we natuurlijke en medicinale producten hebben voor allerlei haartypes. Wanneer je op vakantie komt in Suriname, ga ook eens een keer naar de markt.”, geeft Soelami als tip mee. Voor de mensen die dat niet willen, is een andere droom van Soelami een drogisterij/kapsalon/loungebar op te zetten; een gezellige locatie met de adviezen van een drogisterij, de service van een kapsalon en de sfeer van een loungebar. Een plek waar je kan komen chillenmaar tegelijk ook informatie kan krijgen en rustig op je gemak je producten kan uitzoeken, en eventueel meteen toe kan laten passen.

 

Soelami Kemble-Starke
creator of aDoN (a Dash of Nature)
+5978540871 +59753899
adonsuriname@gmail.com
facebook:adashofnature

Soelami Kemble aDoN Artikel

Door Cherryl Ethard voor NDN vanuit Suriname

 

 

 

Deel onze post!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on reddit

Soelami Kemble oprichter ‘aDoN’ Natuurlijke Haarproducten

admin

admin

Leave a Reply

Recente Video's