Pianist/Producer/Keyboard player/Musical director :
Samengewerkt met Sun, Bergit Lewis, Brace, Ali B, Caprice, Tasha`s World, Michelle David, Autumn Leaves, Ledisi, Edsilia Rombley, Roger Happel, Salt, Food for Funk,

Lange Frans and Baas B, Lloyd, Nippi Noya, The Jackson Singers, Kim Burrell, Cece Winans, Brace, Gio, Glennis Grace, Hind, Brown Hill, Angel D’Amor, Karima Lemghari, Dennis, Izaline Calister, Jenny Lane, Giovanca Ostiana, Mahir Zain, Ben Saunders and Akon.

NDN: Hoe lang ben je al pianist/Producer/Keyboard player?
Ruben: Ik ben rond mijn 17e begonnen met toetsinstrumenten bespelen, dus al ongeveer 24 jaar. Ik begon aanvankelijk op gehoor te spelen. Mijn moeder had een orgel thuis in Suriname en in huis was vaak het nummer ‘Come before his presence’ van Philip Bailey te horen. Ik visualiseerde een bepaald beeld bij dit nummer, maar ik kon het nog niet tot uiting brengen, het was muzikaal een uitdaging. Door dit nummer vaak na te spelen en de muziek in al zijn facetten te ontleden, kwam ik tot de ontdekking dat ik talent had. Ik was altijd geïnteresseerd in verschillende klanken van muziek in het algemeen. Uiteindelijk ben ik vanaf mijn 20ste echt serieus muzieklessen gaan volgen.

NDN: Bespeel je ook andere instrumenten?
Ruben: Ik bespeelt geen andere instrumenten. Ik stel mezelf altijd de vraag: Wil je een instrument perfectioneren of meerdere een beetje kunnen? Mijn filosofie is dat je een instrument zoveel mogelijk moet perfectioneren, het is een levenslange studie. Wat hierbij van belang is, is dat er stimulans vanuit de omgeving aanwezig is, zodat je bepaalde talenten die je in je hebt kan ontwikkelen.

NDN: We kennen jou al lang als een top toetsenist uit de muziekscene, maar je bent altijd op de achtergrond, is dat bewust?
Ruben: Artiesten zijn de sterren. Ik hoef niet op de voorgrond te zijn. De voorgrond is niet altijd de beste plek. In de muziekscene weten ze me te vinden, indien ze mij voor mijn expertise in willen huren.

NDN: In welke muzieksoort ben je gespecialiseerd of speel je alle of meerdere muziekgenres?
Ruben: Ik speel in principe alle genre’s. Specialisatie is een levenslange studie en ik ben me aan het specialiseren in alle of beter gezegd zoveel mogelijk genre’s.

NDN: We zien dat je met veel artiesten hebt samengewerkt? Als iemand jou wil boeken of met je wil samenwerken, hoe gaat dat in zijn werk?
Ruben: Je kunt dan een mailtje sturen naar rubendrenthe1975@gmail.com, via facebook of website www.rubendrenthe.com. Mijn agenda hou ik zelf bij, ik kan dus direct aangeven hoe het met mijn agenda zit.

NDN: Is er een verschil in samenwerking met artiesten uit het buitenland t.o.v. werken met artiesten uit Nederland?
Ruben: Inhoudelijk valt het mee. Het verschil zit hem vaak meer in de grootschaligheid. In het buitenland zijn zaken groter opgezet en het is allemaal wat internationaler. Daarbij kom je dan op grotere podia of podia met meer publiek te staan. En natuurlijk heb je dan ook meer te maken met hotel overnachtingen en dat soort zaken.

NDN: Je hebt leuke bekende Jamsessions georganiseerd, kan je daar iets over vertellen, waar, wanneer, hoe, wat?
Ruben: De jamsessies zijn in 1998 ontstaan, omdat er vraag naar was. Op het gebied van R&B was er in die tijd niets in Amsterdam. Ik merkte dat voordat we met de sessies begonnen er op ‘laagdrempelig’ muzikaal vlak niet zoveel gebeurde. We zijn toen begonnen in een bar genaamd ‘Ladies sings the blues’. Later gingen we verder bij de ‘Winston kingom’ met live on the low jams, waaruit vele bekende artiesten op het gebied van Urban music zijn ontstaan. Jamsessie zijn belangrijk, omdat mensen die normaal gesproken geen kans krijgen, zich op die manier in de schijnwerpers kunnen spelen of zingen. Op dit moment zijn we weer bezig met jamsessies ‘Ministry’ stijl. Dit was vroeger een bekende jamsessie in discotheek ‘Ministry’ gevestigd in de Reguliers Dwarstraat te Amsterdam. Dit is op een gegeven moment gestopt. Op 12 september 2016 was de reünie. Dit was zo succesvol dat we 24 november 2016 de tweede nieuwe editie in club Mystique te Amsterdam gaan houden. Daarna wordt het een maandelijks terugkerend evenement. Er spelen nu ook bekende muzikanten met indrukwekkende een staat van dienst mee.

NDN: Wat doet een producer? Sta je onder contract bij een maatschappij als producer ?
Ruben: Een producer leidt alles in goede banen, afzonderlijk van de executive producer. Een producer hoeft geen instrumentalist te zijn, het kan wel. Het is de bedoeling om met alle betrokken partijen het eindproduct in orde te krijgen. De executive producer bepaald in overleg met de artiest welke songs in welke volgorde op het album komen. Ik ben volledig onafhankelijk en sta niet onder contract bij een maatschappij.

NDN: Wat doet een musical director?
Ruben: Een musical director zorgt ervoor dat hij de wensen van de artiest waar hij mee werkt, in vervulling brengt. Je kunt dan denken aan zaken als bandkeuze, wat voor types, kwaliteiten, stijl muziek enzovoorts. Je kunt het vergelijken met een bedrijfsleider.

NDN: Aan welk project werk je momenteel?
Ruben: Ik heb recent meegewerkt aan het laatste album van Candy Dulfer. Momenteel werk ik met Glennis Grace aan haar nog uit te komen Album.

NDN: Hoe is de infrastructuur in Nederland voor muzikanten?
Ruben: Laat ik het zo zeggen. Een aantal mensen zitten op plekken waar ze niet thuishoren. In Nederland is vooral de ‘Gunfactor’ belangrijk. Het zou diverser moeten zijn allemaal.

NDN: Krijgen sommige genres meer of minder aandacht?
Ruben: Je ziet gelukkig hier en daar wel nieuwe positieve ontwikkelingen. Ook niet mainstream muziek komt nu meer dan voorheen aan bod. New Jack Swing, uit de jaren ’90 is toen nooit geaccepteerd in de mainsteam, tenzij er een verkapte versie was. Broederliefde, SBMG etc. zijn begrippen nu. Zij maken voor Nederlandse begrippen nu mainstream muziek. Vroeger zouden dit soort groepen niet echt een kans krijgen, maar nu wèl en dat applaudisseer ik!. Het zou toch nog beter kunnen, de verscheidenheid. Maar het veranderd gelukkig, mede door nieuwe social media. Muzikanten spelen handig in op veranderende mediakanalen en doen er hun voordeel mee.

NDN: Indien je als (beginnend) muzikant iets groots in de muziek wil doen, zou je dan naar het buitenland moeten?
Ruben: Je moet gewoon hard werken en je inzet bepaalt voor een groot deel waar je terecht komt. Ik hou van voorbeelden zoals bijvoorbeeld de kickboxer Tyron Spong. Zijn filosofie, hard werken en offers brengen. Hard werken wordt uiteindelijk beloond. Het platform zal je dan vanzelf vinden en belonen.

NDN: Wat zijn de toekomstplannen?
Ruben: Die zijn er wel, maar ik ben een doener, gèèn prater. Dus ik zou zeggen: ‘Hou mijn kanalen in de gaten’.

NDN: Wat vindt je van muziekeducatie in Nederland?
Ruben: Ik vind dat het al vroeg op de lagere school aangeboden moet worden, het moet hand in hand gaan met andere educatie. Er zijn veel talenten en die moeten goed begeleid worden. Entertainment is een onderdeel van de samenleving. Men kijkt niet goed naar de tijd en energie die je erin moet stoppen en onderschat wat het voor de maatschappij betekent.

NDN: Wat zijn zaken waar je op moet letten als muzikant (zakelijk, artistiek etc)?
Ruben: Het is van belang om al vroeg te leren hoe je met platenmaatschappijen en het zakelijke binnen de muziekbusiness om moet gaan, omdat je dan voorkomt dat je opgelicht wordt. Je kan niet laks zijn op dit gebied. In het begin draait het om de artistieke expressie. Het moment dat je ervoor kiest om professioneel te worden, moet je je eerst verdiepen in het zakelijke. Professionals in het netwerk, bijvoorbeeld advocaten kunnen je ondersteunen.

Wij bedanken Ruben Drenthe voor het interview bij New Dutch Net.

.

Deel onze post!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on reddit

New Dutch Net interview met: Ruben Drenthe

admin

admin

Leave a Reply

Recente Video's