West-Afrikaanse landen kunnen mogelijk binnenkort een groei- en welvaartstoename tegemoet zien, aangezien hun leiders hun politieke wil hebben bevestigd om uiterlijk in 2020 de deadline van de één-munteenheid voor de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) te halen.

De leiders zijn deze verbintenis aangegaan tijdens de vijfde bijeenkomst van de presidentiële taskforce voor het één-munteenheid-programma van de ECOWAS in Accra, Ghana.

Tijdens de bijeenkomst zei de president van Ghana, Nana Akufo-Addo, dat de éénheidsmunt de ECO, handels- en monetaire barrières zal opheffen en uiteindelijk de economieën van West-Afrikaanse staten zal verbeteren. “Het is bedoeld om de productie van goederen en diensten in de regio aan te moedigen. Het is dan ook onze taak om de productieve basis van onze economieën te versterken en de landbouwproductiviteit en industriële productie te verbeteren, “zei hij. “Met een bevolking van ongeveer 350 miljoen, die naar verwachting zal toenemen tot 500 miljoen in de komende 20 jaar, en met een totaal BBP van ongeveer US $ 600 miljard, is er een levensvatbare markt, klaar om de goederen te absorberen, die zullen worden geproduceerd door onze industrieën. ”

De president drong er bij de leiders op aan te werken aan het bereiken van de convergentiecriteria die nodig zijn voor de implementatie van de gemeenschappelijke munt. De vier belangrijkste criteria die door elk lidland moeten worden bereikt, zijn: een één cijferige inflatie aan het einde van elk jaar, een begrotingstekort van maximaal 4% van het bbp, een financiering door de centrale bank van niet meer dan 10% % van de belastinginkomsten van het voorgaande jaar en de bruto externe reserves die gedurende ten minste drie maanden een importdekking kunnen bieden. Concentraties

Het idee om één enkel wettig betaalmiddel voor West-Afrika te hebben, werd ongeveer twintig jaar geleden geopperd, terwijl velen zeiden dat het al lang geleden had moeten gebeuren.

ECO is de voorgestelde naam voor de gemeenschappelijke valuta die de West-Afrikaanse Monetaire Zone (WAMZ) van plan is in te voeren. Het doel is om ECO te laten samensmelten met West-Afrikaanse CFA Frankrijk, dat wordt gebruikt door Franstalige leden van ECOWAS, en vervolgens uiteindelijk een gemeenschappelijke valuta voor West-Afrika te creëren.

Maar om de gemeenschappelijke munt te implementeren, heeft ECOWAS een aantal voorwaarden gesteld (de convergentiecriteria). Deze voorwaarden worden echter als het grootste obstakel van het programma voor de eenheidsmunt beschouwd. De eerste convergentiecriteria vereisen bijvoorbeeld dat alle landen een inflatie van één cijfer van 5% of minder bereiken. Dit is een moeilijke taak voor veel van de betrokken landen.

Deskundigen hebben daarom om een ​​herziening van de convergentiecriteria gevraagd om hen in staat te stellen de werkelijke macro-economische situatie in de subregio te weerspiegelen. Er zijn ook zorgen dat een programma in één valuta zal leiden tot verlies van monetaire soevereiniteit, en dit is een stap die veel politici mogelijk niet toelaten.

 

Bron:face2faceafrica.com

Deel onze post!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on reddit

Munteenheid West-Afrikaanse landen, mogelijk in 2020?

admin

admin

Leave a Reply

Recente Video's