Miss Black Hair Nederland organiseert jaarlijks een missverkiezing voor de ‘zwarte’ vrouw met gekruld-kroes-natural hair. Bij deze miss-verkiezing staat het natuurlijke haar van deze vrouw centraal. De organisatie richt zich op de schoonheid van natuurlijk haar van de ‘zwarte’ vrouw en het uitdragen hiervan. De derde editie zal op 12 maart 2017 plaatsvinden.

Achtergrond

Het idee is ongeveer 3,5 jaar geleden ontstaan. Er is namelijk een algemeen geaccepteerd of opgelegd schoonheidsideaal waardoor vrouwen onzeker over zichzelf kunnen worden. Onzekerheid over schoonheid, maakt dat vrouwen soms geestelijk en lichamelijk (ongezonde) dingen doen om maar te kunnen voldoen aan het schoonheidsideaal. Daarnaast kan de onzekerheid over schoonheid je ontplooiing beperken. Miss Black Hair Nederland wil vooral dat vrouwen hun identiteit door een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen, zelfliefde en acceptatie omarmen, waardoor zij zichzelf beter kunnen ontplooien. Het gaat hierbij niet om het veroordelen van vrouwen die geen natural hair hebben, omdat de redenen voor het dragen van nep haar verschillend kunnen zijn. Elke vrouw bewandeld haar eigen pad, bewustwordingsproces en heeft vrijheid van keuze. Vrouwen moeten de tijd hebben en krijgen om hun eigen pad te bewandelen, ook omdat de conditionering en indoctrinatie vanuit de maatschappij aangaande het schoonheidsideaal heftig is. De organisatie wil vooral rolmodellen zichtbaar maken, zodat vrouwen daarmee omringt worden en zich daarmee kunnen identificeren. Een belangrijk middel hierbij is de miss-verkiezing, waarbij de zwarte gemeenschap zelf en niet de mainstream media of dominante cultuur bepaald wat het schoonheidsideaal voor hun is.
De 1e editie was een uitdaging omdat de organisatie niet veel ervaring had met het opzetten van een dergelijk evenement. Nu bij de derde editie staat het evenement als een huis en wordt er volgens een strak projectplan gewerkt. Vanaf het eerste jaar heeft de organisatie het evenement voor het grootste deel zelf gefinancieerd. Daarnaast is de organisatie ondersteund door sponsoren en andere participanten. Daarbij kan gedacht worden aan bedrijven, kappers, stylisten, workshopbegeleiders, fotografen, designers etc. Via de social media kanalen worden de potentieel deelnemende missen opgeroepen zich te aan te melden. Het traject van aanmelding tot de avond van de verkiezing, neemt ongeveer 4 maanden in beslag. Tijdens dit traject gaan de missen op zoek naar de beste versie van zichzelf en hun identiteit. Het gaat hierbij om uiteindelijk volledige zelfacceptatie. Gedurende het traject gaan de missen via trainingen en workshops op zoek naar onder andere onverwerkte pijnen uit hun jeugd en krijgen ze onder andere acteerworkshops, public speakingtraining, catwalktraining etc.

Bekroning

Degene die wordt verkozen tot Miss Black Hair Nederland is een jaar lang ambassadrice van de organisatie en vertegenwoordigd de organisatie bij verschillende evenementen. De toekomstplannen van de organisatie zijn het uitbreiden van de evenementen, zoals een mannen-empowerment traject en mogelijk internationale evenementen. Daarnaast wordt er ook een masterclass ‘Hystorie, meaning and politics’ over black hair gegeven.

  • Zwarte Vrouw of gemeenschap staat in deze voor alle variaties en diversiviteit van de Sub-Sahara Afrikaanse Diaspora. Sub-Sahara is een benaming voor Afrikaanse landen die ten zuiden van de Sahara liggen en die van oorspong een zwarte (met al zijn kleurvarianten) bevoking hebben.
  • Diaspora staat in deze voor de grootschalige (on) vrijwillige verstrooiing of verspreiding van een volk over verschillende delen van de wereld.

Miss black Hair Nederland 2015 Daya Maduro
Miss Black Hair Nederland 2016 Deborah Cameron

Organisatie

Ashaki Leito & Sherlon Gerard
https://missblackhairnederland.nl

NEW DUTCH NET

Deel onze post!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on reddit

Miss Black Hair Nederland

admin

admin

Leave a Reply

Recente Video's