Afvalbeheer is een van de grootste uitdagingen waar veel Afrikaanse landen mee worden geconfronteerd. Het probleem van inzameling, beheer en verwijdering van vast afval is nog steeds het sterkst in grote steden in de regio. Het niet correct beheren van afval en verwijdering daarvan heeft vaak geleid tot overstromingen en het uitbreken van ziektes.

In Ethiopië was de grootste afvalstortplaats Koshe al bijna 50 jaar de thuishaven van honderden mensen die vuilnis uit de hoofdstad Addis Ababa verzamelen en doorverkopen. Koshe haalde echter het afgelopen jaar de krantenkoppen toen het ongeveer 114 mensen doodde. Dit dwong de regering een alternatief te heroverwegen voor de afvalstortplaats, waarvan wordt gezegd dat deze de grootte heeft van 36 voetbalvelden.

Ethiopië heeft sindsdien de stortplaats veranderd in een nieuwe afval-tot-energiecentrale via het Reppie Waste-to-Energy Project, de eerste in zijn soort in Afrika. Dit maakt deel uit van pogingen om de praktijk voor afvalbeheer in het land radicaal te veranderen.

De fabriek, die in januari 2018 in bedrijf is gegaan, verbrandt elke dag 1.400 ton afval. Dit vertegenwoordigt ongeveer 80 procent van de afvalproductie van de stad. De fabriek zal de bevolking ook voorzien van 30 procent van de elektriciteitsbehoeften van hun huishouden.

“Het Reppie-project is slechts een onderdeel van de bredere strategie van Ethiopië om vervuiling aan te pakken en hernieuwbare energie te gebruiken in alle sectoren van de economie. We hopen dat Reppie zal dienen als een model voor andere landen in de regio en over de hele wereld “, zei Zerubabel Getachew, de plaatsvervangende vertegenwoordiger van Ethiopië bij de Verenigde Naties in Nairobi vorig jaar.

De afval-naar-energie verbrandingsinstallatie zal het afval verbranden in een verbrandingskamer. De geproduceerde warmte zal worden gebruikt om water te koken totdat het stoom wordt, waardoor een turbinegenerator wordt aangedreven die elektriciteit produceert.

Afval-naar-energie verbranding is ook van vitaal belang voor steden waar land schaars is, omdat naast het opwekken van elektriciteit, ruimte zal worden bespaard en er een substantiële preventie van het vrijkomen van giftige chemicaliën in het grondwater en vermindering van de vrijgave van de broeikasgas – methaan – in de atmosfeer zal zijn.

De fabriek van Reppie werkt binnen de emissienormen van de Europese Unie, omdat het bijdraagt aan het verminderen van luchtvervuiling. Waste-to-energy-installaties zijn al populair in Europa, aangezien bijna 25 procent van het stedelijk afval wordt verbrand. Alleen in Frankrijk al zijn er ongeveer 126 afval-tot-energiecentrales, in Duitsland 121 en in Italië 40.

De fabriek van Reppie in Addis Ababa is het resultaat van een partnerschap tussen de regering van Ethiopië en een consortium van internationale bedrijven: Cambridge Industries Limited (Singapore), China National Electric Engineering en Ramboll, een Deens ingenieursbureau. Het consortium hoopt dat het project een reeks soortgelijke projecten zal kunnen ontwikkelen in grote steden in heel Afrika.

Bron: face2faceafrica.com

Deel onze post!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on reddit

Ethiopië bouwt Afrika’s eerste energiecentrale die afval omzet in elektriciteit

admin

admin

Leave a Reply

Recente Video's