Ze heeft een stem als een nachtegaal. De jonge Chemelda Dielingen is nog maar 15 jaar, maar steelt met haar prachtige stem nu al de harten van jong en oud in binnen en buitenland.


MUZIEK LIEFHEBBER
Chemelda hield altijd al van muziek. Als klein meisje van 3 jaar vond Chemelda het al leuk om te zingen. Ze pakte haar kindermicrofoon en stond dan midden op het erf te zingen voor iedereen die langs liep. Haar oom draaide thuis ook altijd liedjes van bijvoorbeeld 2-Pac, Whitney Houston en Michael Jackson. Met dit soort songs is ze opgegroeid, en tot nu toe is dat de muziek waar ze het meest van houdt. De liedjes en teksten van deze 80’s en 90’s muziek zijn een grote inspiratiebron voor haar. Haar eigen liedjes zingt ze dan ook niet zomaar. “Je moet je kunnen verplaatsen in de situatie. Al heb ik het niet zelf meegemaakt, ik probeer het gevoel over te brengen met mijn stem.”


HOE HET BEGON
Toen Chemelda 8 jaar was, deed ze mee met de mini-playbackshow op haar basisschool. Dit was voor haar de eerste keer dat ze voor een publiek stond. En daar werd ook meteen duidelijk wat zij zelf al lang wist; ze kon heel goed zingen! Op 9-jarige leeftijd deed ze mee met de “Little Miss Suriname” verkiezing. Daar behaalde ze de tweede plaats.

Na deze ervaring begon Chemelda met kleine optredens. ‘Kresneti Makandra’ en ‘Vriendschap’, geschreven door haar moeder en haar oom, waren de eerste twee liedjes die zij uitbracht. In 2015 deed ze mee met de zangwedstrijd op de Surinaamse televisie, genaamd ‘Youth Voice’. Ook daar behaalde ze de tweede prijs. Tijdens Youth Voice kwam Chemelda in contact met Heilanthe Redan, die vanaf toen haar vocal coach werd. Met mevrouw Redan vertrok Chemelda enige tijd later naar Guadeloupe, om daar Suriname te vertegenwoordigen bij ‘Defi Lyceens’; een voor de Caraibische regio populaire zangwedstrijd. Chemelda veroverde daar de tweede plek. Terug in Suriname ging Chemelda weer hard aan de slag met haar zangcarrière. Ze nam het lied ‘Mek A De’ op, en 7 maanden later verscheen ‘Medley’. Deze medley heeft inmiddels al bijna een miljoen views op YouTube.


ZANG, DANS, ENTERTAINMENT
Onder begeleiding van haar managementteam gaat het erg goed met Chemelda. En naast prachtig zingen, kan Chemelda ook dansen. Ze maakt deel uit van de dansgroep “Be Your Own Hero”, onder leiding van Revelino Ligeon. Hoewel ze zowel dansen als zingen leuk vindt, ligt haar passie toch meer bij het zingen. “Zingen gaat me toch ietsje makkelijker af”, zegt Chemelda. “Daar ligt m’n passie.”

Ondanks het gegeven dat Chemelda nog relatief jong is, kan ze heel goed omgaan met de media-aandacht en de drukte daar om heen. “Mij is altijd geleerd om te blijven geloven in mezelf, en om niet bang te zijn nieuwe stappen te nemen. De steun van mijn familie is erg belangrijk voor mij geweest, en nog steeds. Ik bid, ik weet wat ik wil en ga ervoor.” Over optreden voor een groot publiek, zegt Chemelda: “Wanneer ik op het podium stap, en de microfoon in mijn hand krijg en begin te zingen, ga ik los. Ik voel me helemaal thuis. Het is belangrijk om niet bang te zijn en jezelf te laten zien aan de buitenwereld. Toen ik voor het eerst mee wilde doen met Youth Voice, kreeg ik te horen dat ik nog te jong was. Ik was pas 11 jaar. Het was moeilijk om afgewezen te worden, en wilde het bijna opgeven. Maar het jaar daarna probeerde ik het toch weer, en dat was maar goed ook! Dat was het beste wat ik kon doen voor mijn carrière. Geloof me; tot nu toe ben ik nerveus vóór elk optreden. Maar eenmaal op het podium, ben ik in een heel andere wereld. Dus wees niet bang. Kom als jezelf en laat zien wie je bent. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn, maar blijf geloven in jezelf.”


DROOM GROOT
“Suriname heeft heel wat talentvolle mensen, op heel veel gebieden”, vertelt Chelemda verder. “Veel landen om ons heen kennen Suriname niet eens. En dat is jammer. Maar Surinamers zelf mogen ook best wel wat meer naar buiten treden, en laten zien wat ze kunnen. We moeten niet bang zijn. Mijn droom is bijvoorbeeld om eens op te treden in New York, om door te breken zodat mijn liedjes overal ter wereld worden afgedraaid en uit de speakers van voorbijgaande auto’s blazen. Ik geloof wel dat het mogelijk is. Met de juiste steun en support, kunnen wij ook op dat niveau komen!” Chemelda heeft grote dromen, maar is tegelijkertijd nog lekker ‘down-to-earth’. “Ik droom groot, maar ik blijf mezelf. Ik besef bijvoorbeeld heel goed dat ik nog steeds gewoon mijn best moet blijven doen op school. Een diploma is zo ontzettend belangrijk. Met een diploma in je hand, heb je altijd een goede ‘back-up’.

Chemelda Medley

https://www.youtube.com/watch?v=3hbKzYvo60I

Chemelda bij FUNX

https://www.youtube.com/watch?v=KiSW7MnIPjE

Door Cherryl Ethard voor NDN vanuit Suriname

Deel onze post!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on reddit

Chemelda Dielingen – Jong Talent

admin

admin

Leave a Reply

Recente Video's