Platen-Labels

In deze serie bespreken we op verzoek een aantal aspecten over de muziekindustrie. De informatie is niet allesomvattend, maar dient om een beeld te scheppen voor de leek.

Platen-labels

Er zijn globaal twee soorten platen-labels;
•    Grote Marktleiders (zoals Universal, Sony Music en Warner Brothers)
•    Onafhankelijke of kleinere platen-labels. Veel kleinere labels vallen onder een van de grote labels. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Een artiest kan bij meerdere labels een contract hebben.

Als een artiest niet onder een groot label wil werken. Kan het zijn dat die zich laat contracteren bij een (kleine) onafhankelijke label . Onafhankelijke labels hebben soms in vergelijking met grotere labels minder controle over de carrière van een artiest. Ze staan artiesten toe meer controle over zichzelf en hun kunst te hebben. Een groot label heeft meer controle over de carrière van een artiest. Ze bieden meer geld, als voorschot op het ingeschatte succes. Omdat ze meer geld bieden, willen ze ook meer controle over de artiest , waarmee ze de garantie op succes willen bewerkstelligen.

Er is voor beide routes iets te zeggen. Onafhankelijke labels geven de artiest doorgaans meer vrijheid en kunnen minder voorschot bieden, terwijl een groot label het vaak doet met wat ze weten dat werkt, waardoor het kan zijn dat de kunst van artiesten op elkaar gaat lijken en de artiest minder zeggenschap heeft.
Het is soms wat verwarrend omdat een onafhankelijke artiest iets anders betekend dan een onafhankelijke labels. Het kan zijn dat een onafhankelijke artiest niet bij een platen-label gecontracteert is . Het kan zijn dat de artiest alles zelf doet, zonder hulp van een label.

Departementen label globaal

A&R Artiest en Reportoire

Dit is de afdeling die op zoek gaat naar artiesten en ze contracteert. Vroeger was het vooral scouten bij optredens. Tegenwoordig gaat dit meer via het internet. Daarnaast hebben ze veel contacten met artiestenmanagers. De afdeling werkt samen met de gecontracteerde artiesten en helpt de muziek van de artiest te ontwikkelen. Deze afdeling helpt ook vaak met het uitzoeken van de nummers die op albums komen te staan. Deze afdeling heeft veel expertise over de muziekwereld en muziek en helpt andere afdelingen met het ontwikkelen van het imago van de artiest.

Marketing

Deze afdeling werkt samen met afdeling A&R aan het imago van de artiest. Ze helpt bouwen aan wat ze aan het publiek willen etaleren. Deze afdeling dient ervoor te zorgen dat het product met het imago klopt, alsmede met de merchandise. Alle facetten van de artiest moeten aansluiten op elkaar en het dient een kloppend geheel te worden. Deze afdeling schept promotiemateriaal en zorgt ervoor dat dit gedistribueert wordt. Denk aan gesigneerde instrumenten, posters etc.

Radio Promotie

Deze afdeling kiest welke liedjes geschikt zijn voor de radio. Niet elk liedje dat een artiest maakt is namelijk geschikt voor de radio. Radio promoters zijn soms (ex) Disc Jockeys of programmadirecteuren bij radiostations. Ze begrijpen hoe radio werkt. Deze afdeling neemt contact op met geschikte radiostations en promoot de artiest en/of het liedje bij radiostations, zodat ze het ook daadwerkelijk ten gehore brengen op de radio. Het is een verkoopafdeling en deze afdeling moet echt achter het product staan om het goed te kunnen promoten.

Creatieve Diensten

Zij dragen zorg voor de fysieke verschijning van de artiest. Bijvoorbeeld voor de cover van een CD, promotiemateriaal etc. Ze helpen met het verwezenlijken van de juiste muziekclips en zoeken de geschikte professionals daarvoor, zoals ontwerpers, dansers etc. Ze lijken op marketing en werken ook intensief samen met deze afdeling.

NEW DUTCH NET

 

Facebook

YouTube

Deel onze post!

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on reddit

Muziek Industrie (Deel 1)

admin

admin

Leave a Reply

Recente Video's