Doneren

Ismene Krishnadath, schrijfster

GESCHIEDENIS 

Ismene Krishnadath is een Surinaamse schrijfster. Tijdens haar lagere schoolperiode woonde zij in Nederland. Ook heeft Ismene als jongedame pedagogiek gestudeerd in Utrecht. In 1979 kwam zij terug naar Suriname. In Suriname heeft zij tot haar pensionering gewerkt als docent pedagogiek op verschillende leerkachtenopleidingen.  

Het jaar na haar terugkomst volgde een bewogen periode van o.a. coup-pleging en daarna devaluatie. Ismene heeft dat allemaal bewust meegemaakt.  
Voor de onafhankelijkheid was het onderwijs nog sterk gebaseerd op Nederland. Surinaamse kinderen leerden in die tijd uit hun aardrijkskundeboeken dingen als: “De Rijn komt bij Lobith ONS land binnen”. Omdat Nederlandse bibliotheken een systematisch afschrijfsysteem hebben, was het gebruikelijk de afgeschreven bibliotheekboeken naar Suriname te sturen, de voormalige kolonie en het land dat de Nederlandse taal machtig is. Dus waren ook de leesboeken in de bibliotheken Nederlands georiënteerd. 

Op een gegeven moment vond Ismene, en anderen met haar, dat het tijd werd dat er meer boeken kwamen die gericht waren op Surinaamse kinderen, hun gedachten en hun belevingswereld.  
Gerrit Barron was tevens een bekende voorvechter hiervan. Vóór de onafhankelijkheid was men al actief bezig om de taalboekjes in het onderwijs een Surinaams karakter te geven. Na de onafhankelijkheid werd deze aanpak ook doorgezet voor de andere vakken. 

 Ismene publiceerde haar eerste boek in 1987, genaamd ‘de Flaporen van Amar’. 

Boeken maken was toentertijd nog duurder dan het nu is. Toch zijn er op een gegeven moment in één jaar tijd 14 kinderboeken van Surinaamse schrijvers gepubliceerd. Dit gaf aan dat de wens vanuit de kleine Surinaamse gemeenschap wel degelijk groot was. 

 

LEZEN 

Lagere scholen willen het lezen graag stimuleren. Jong geleerd is nog altijd oud gedaan. Na de lagere school neemt het plezier in lezen drastisch af en wordt lezen vooral functioneel; we lezen omdat het moet. Een keer werd er in een lokale krant gevraagd aan te geven welk boek men het leukst vindt. Iemand antwoordde:  De handleiding van Word Perfect. Pas op latere leeftijd beginnen sommige mensen lezen weer leuk te vinden en er tijd voor te maken. Lezen wordt, zoals bijvoorbeeld hengelen, een hobby. 
   

S’77 

Ismene was 10 jaar lang voorzitter van de Schrijversgroep S’77, opgericht door de inmiddels overleden Frank Martinus Arion. Meneer Arion was zeer gedreven op het gebied van taal & literatuur.  
De naamkeuze Schrijversgroep ‘77 was overigens geen toeval. Juist in het jaar 1977 vierde nationalistische gevoelens hoogtij. Suriname was nog maar net onafhankelijk en bij veel (toneel)schrijvers en kunstenaars kwam dit in hun werk goed tot uiting.  Schrijvers als Thea Doelwijt en de kunstenaarsgroep Waka Tjopu (straatkunst) deden prachtig werk in die tijd. 
Het gevoel, die gedachte van ‘meer boeken voor Surinamers’, begon weer op te leven. 

Na de decembermoorden kwam er een inzinking in cultuur en kunst. Op een bepaald moment gold er een avondklok; men mocht na een bepaald tijdstip niet meer de straat op. Dit was uiteraard funest voor de kunstwereld. Creativiteit en expressie van alle soorten werd de mond gesnoerd. 

Maar ook in moeilijke tijden werd S’77 levend gehouden. S’77 komt op voor de belangen van schrijvers en literatuur. Er zijn vandaag de dag nog leden die er vanaf het eerste uur zitten, zoals bijvoorbeeld Sombra. 
Elke maand wordt er een publieksavond gehouden voor de leden, vaak rond een bepaald thema. Er is ruimte voor het voordragen van gedichten, paneldiscussies, presentaties, booklaunches. Ook is er altijd een boekenstand.  

Natuurlijk zijn de publieksavonden tevens een goede gelegenheid om elkaar weer eens te ontmoeten en van gedachten te wisselen. Sinds vier jaar is Robby Parabirsing voorzitter. 

Iedereen mag en kan lid worden. Of u nou recensent bent, leerkracht, kunstenaar, of gewoon iemand die gefascineerd is door literatuur, u bent welkom. De Schrijvergsroep ’77 bezit een grote internationale mailinglijst. 

 

PROJECTEN 
S’77 houdt zich ook bezig met diverse projecten om boeken en het lezen te stimuleren. Zo organiseert S’77 schrijfwedstrijden voor jongeren, hebben zij een levendige Facebookpagina en website, en zijn zij onlangs gestart met het Audioboeken project. Dit project is erop gericht jongeren te interesseren in lezen, door ze een tipje van de sluier te geven van verschillende boeken van schrijvers die zijn aangesloten bij Schrijversgroep ’77 en die te vinden zijn in de verschillende bibliotheken van Paramaribo: CCS, RAPPA’s bieb (17.00 uur – 20.00 uur) en de algemene onderwijsbibliotheek. Fragmenten van deze boeken zijn gratis te downloaden van de website van Schrijversgroep ’77. (http://www.schrijversgroep77.org/index.php/audio

 

OPROEP 

Naast S’77 is Ismene verbonden aan Publishing Service Suriname (https://www.facebook.com/PublishingServicesSuriname). Deze service verkoopt via een op school te verkrijgen bestellijst boeken aan kinderen en ouders, maar uiteraard ook (bibliotheek)leerkrachten. Men kan vanaf deze lijst eenvoudig boeken bestellen en Publishing Services Suriname bezorgt op de school waar de boeken zijn besteld.  

Publishing Services Suriname is op zoek naar personen (niet alleen woonachtig in Suriname) die goede kinderverhalen voor de hele kleintjes in Suriname kunnen schrijven en die deze ter publicatie aan willen leveren. De verhalen moeten heel simpel zijn en tot de verbeelding van onze Surinaamse kleuters spreken. Bijvoorbeeld een verhaal over hoe het is om de eerste keer te leren fietsen op de zandwegen, of hoe de vruchtbomen vaak het toneel waren van veel klim- en valpartijen. 

De inzendingen moeten tekstueel goed zijn, en zullen worden onderworpen aan een selectieprocedure. En niet onbelangrijk: de schrijver zelf moet wel tegen een beetje kritiek kunnen. 

Stuur uw inzendingen naar pubsesu@gmail.com.

 

Door Cherryl Ethard voor NDN vanuit Suriname

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Number of visitors

0025165
Visit Today : 8

Partners

Forzaeu

Aug 9, 2018

Macnack

Aug 9, 2018

Annies place

Aug 9, 2018

Ceder Advocatuur

Aug 9, 2018

New Draver

Aug 9, 2018

King cai gym

Aug 9, 2018

Jo anna couture

Aug 9, 2018

Roethof advocaten

Aug 9, 2018

Ricardos

Aug 9, 2018

Atunwa

Aug 9, 2018

BBQ & Chill

Aug 9, 2018

@SIX

Aug 9, 2018