Doneren

ENVER PANKA

 

NAKS

NAKS is een organisatie voor gemeenschapswerk, die de ontwikkeling van de artistieke en culturele tradities van Afro- Surinamers bevorderd. NAKS is door de jaren heen uitgegroeid tot hét AfroSurinaamse cultureel centrum van Suriname voor kunst, cultuur, wetenschap en gemeenschapswelzijn. Er wordt aandacht geschonken aan culturele zang, dans, muziek, beeldende kunst, dichtkunst en nog veel meer. NAKS is gesitueerd op een groot erf, en als kleine jongen kwam Enver al met zijn ouders mee.
Het erf was groot genoeg om lekker spelen met de andere kinderen die ook met hun ouders meekwamen. Surinaamse cultuur zit Enver letterlijk en figuurlijk in het bloed.

EERSTE TEKST

Enver begon bij NAKS met percussie lessen. Stemvorming was daarbij een verplicht onderdeel, maar Enver’s focus lag toen nog niet op zingen. Later sloot hij zich aan bij de groep ‘Mi Agida’ als percussionist. Na een aantal jaar vloeide hij over in de jeugdgroep ‘Naks Krioro Pikin’ en bespeelde daar de apinti drum en de skratji. In 2001 gingen de leden van ‘Naks Krioro Pikin’ met een uitwisselingsprogramma ‘Kinderen Uit de Maasstad’ naar Rotterdam (NL). En nog steeds liet hij het zingen over aan de andere jongeren in de groep. Totdat Enver verliefd werd!

Omdat hij te verlegen was om het tegen het meisje in kwestie te vertellen, schreef hij een gedicht voor haar. Tot op de dag van vandaag heeft het meisje in kwestie het gedicht niet gezien, maar dat is wel het moment waarop Enver doorkreeg dat hij teksten kon schrijven.

Vanaf zijn 16de jaar raakte Enver meer geïnteresseerd in rap-muziek. Hij luisterde naar verschillende stijlen, zoals bijvoorbeeld Wu Tan Clan.

CULTUUR

Ondertussen bleef Enver lid van NAKS. Hij deed mee aan culturele presentaties door jongeren, onder begeleiding van iconen als Ornette Druiventak, Ernie Wolf, Humbert Oosterwolde, en wijlen Wilgo Baarn en Elfriede Baarn-Dijksteel. Vooral deze laatste twee hebben altijd iets speciaals gezien in Enver, ook toen hij zijn talenten zelf nog niet door had. Deze bijzondere mensen hebben hem verschillende muziektechnieken bijgebracht, en bovenal toewijding .

“Al die dingen zou ik nergens anders op deze manier hebben geleerd”, zegt Enver. “Dat vergeet ik nooit meer.”

SURINAAMSE ARTIEST

In 2002 begon hij zijn eigen muziekstijl te maken door winti cultuur te combineren met rap. “Met de winti cultuur ben ik geboren” zegt Enver, “rap is aangeleerd.”

Er was een periode waarin Surinaamse artiesten erg populair waren in eigen land. Surinaamse rap-muziek, met teksten in het Sranan Tongo, met een lekkere dosis Surinaamse stijl erin; alles draaide om de Surinaamse artiesten. Enver kwam in die periode met liedjes als ‘Bomiki’, ‘Zo Ver’ en ‘I Love Suriname’.

Surinaamse artiesten traden wekelijks op, hun liedjes werden grijs gedraaid op de radio, hun clips op tv afgespeeld, en iedereen op straat zong de liedjes woord voor woord.
Dat is nu heel wat minder. Die afname in populariteit ligt volgens Enver niet geheel aan de artiesten. De media speelt hierin een grote rol.

Ook zou Suriname meer moeten investeren in muziek, vindt hij. Vooral de bescherming van Surinaamse artiesten en de Surinaamse muziekindustrie laat veel te wensen over.
Daarnaast mist de waardering vanuit de samenleving een beetje.

Enver: “Zodra er iets vanuit het buitenland komt, is dat plotseling weer beter en ‘hip’ en wordt de Surinaamse artiest razendsnel aan de kant geschoven. Maar de Surinaamse artiest heeft een unieke stijl. Die hoeft niet te veranderen. Dat is het probleem niet. Jouw stijl is van jou. Kom niet aan de originaliteit.”

MUZIEK

Sinds 2009 heeft Enver zijn eigen studio en maakt hij deel uit van de artiestengroep Music Steroidz. Hun doel is de Surinaamse muziek binnen en buiten Suriname erkenning te geven.
Daarnaast is Enver nog altijd verbonden aan NAKS. Binnenkort gaat hij met de formatie ‘Naks Wan Rutu’ de studio in.

In Suriname is het helaas (nog) niet zo dat je met muziek alléén je brood kan verdienen. Maar dat is voor Enver niet het belangrijkste. “Ik beleef gewoon ontzettend veel plezier van muziek maken.”, zegt hij. “Ik maak liederen zodat men ervan kan genieten. Sommige liederen maak ik met een boodschap. Soms is die boodschap meteen duidelijk, andere keren zet het mensen aan het denken. En daar doe ik het tenslotte voor. Ik doe het niet voor de populariteit. Wanneer ik in bijvoorbeeld Sipaliwini optreedt, en iedereen kent me en zingt mee met mijn nummers … dat geeft me een geweldig gevoel, dat is waar ik het voor doe.”

Enver is altijd ‘down-to-earth’ geweest en gebleven. Hij haalt nog steeds zelf zijn boodschappen en geeft in zijn vrije tijd graag motivational speeches aan jongeren. “Als mensen me op straat of waar dan ook om een handtekening vragen of op de foto met me willen, dan doe ik dat nog steeds plezier”, zegt Enver. “Ik leef niet alleen voor vandaag, maar ook voor morgen, want morgen is vandaag al gisteren.”

Door Cherryl Ethard voor NDN vanuit Suriname

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Number of visitors

0025168
Visit Today : 11

Partners

Forzaeu

Aug 9, 2018

Macnack

Aug 9, 2018

Annies place

Aug 9, 2018

Ceder Advocatuur

Aug 9, 2018

New Draver

Aug 9, 2018

King cai gym

Aug 9, 2018

Jo anna couture

Aug 9, 2018

Roethof advocaten

Aug 9, 2018

Ricardos

Aug 9, 2018

Atunwa

Aug 9, 2018

BBQ & Chill

Aug 9, 2018

@SIX

Aug 9, 2018